Det ryska energiberoendet och den ekonomiska krisen

Häromdagen rapporterade flera myndigheter om den ryska ekonomiska utvecklingen under 2009. Nedan går jag igenom några av detaljerna och kommenterar den uppdaterade statistiken.

I grund och botten är den pågående utvecklingen den väntade, alla prognoser skrivs just nu ner för Ryssland något. BNP beräknas att krympa med nästan åtta procent i år, jämfört med 2008.

Vad anbekommer den sociala aspekten rapporterade Världsbanken att andelen ”fattiga” av den ryska befolkningen kommer att öka under 2009, från 13,2 procent till 17,4 procent. Medelklassens andel av befolkningen minskar under samma period från 55,6 procent till 51,2 procent. Arbetslösheten kommer då att ha nått omkring 13 procent. Världsbankens definition av fattigdom motsvarar för en ryss cirka 4700 rubel i månaden (cirka 1200 kronor).

Världsbanken påpekar samtidigt att en återhämtning kommer att inledas under 2010, men att nivån från innan krisen kommer att ha nåtts först i det tredje kvartalet 2012. Allt enligt deras senaste rapport nummer 19, här.

Ryska Federationens Ministerium för Ekonomisk Utveckling har publicerat nya data för perioden januari till april. Det första som kan noteras är att det något stigande oljepriset visar sig i de ryska valutareserverna, som nu börjat återhämta sig något.

Rysslands valutareserver, 2008 till juni 2009

Rysslands valutareserver, 2008 till juni 2009

Den gröna delen av stapeln är guldreserverna, den gula valutareserverna, mätta i miljarder dollar från början av varje månad. Det kan noteras att från toppnivån i augusti 2008 har reserverna krympt med omkring 180 miljarder, men jämfört med början av samma år är nivåerna på väg att återhämta sig. I dagsläget ligger reserverna på omkring 405 miljarder dollar.

Det stora problemet för Ryssland är inte att reserverna skulle vara på väg att ta slut, problemet är att de inte används på rätt sätt. Istället för att stödja sovjetisk industri och oligarker, borde regeringen fokusera på att driva upp den aggregerade efterfrågan hos befolkningen samt medelstora och små företag. Om detta, se kommentar av Boris Kagarlitskij (på engelska) här samt här.

Nästa två diagram illustrerar landets snedvridna industristruktur. Det första diagrammet visar olika sektorers procentuella andel av exporten. Det är bara att konstatera att landet är extremt råvaruberoende. Under perioden januari till april i år stod export av energi för 64,4 procent och andra råvaror för ytterligare 25 procent (staplarna från vänster). Industriprodukter och övriga varor delar på knappt 10 procent av landets exportandel (staplarna från höger).

Rysslands exportstruktur, 2008-2009 (april)

Rysslands exportstruktur, 2008-2009 (april)

Omvänt illustrerar det sista diagrammet det ryska importberoendet av allt från matvaror till bilar och annan teknologi. Som ovan illustrerar de två staplarna till höger industriprodukternas och andra varors andel av importen, som 43,4 respektive 28,8 procent. Landet är vid nuvarande konsumtionsnivå idag inte självförsörjande, utan importerar allt från kött, fisk, mjölk till socker.

rysslands importberoende 2008 2009 jan apr

En bra kommentar (på ryska) finns i dagens Vedomosti här.

1 Responses to Det ryska energiberoendet och den ekonomiska krisen

  1. Hi there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

Lämna en kommentar