Allvetande Putin fläskar till butikschef

Via Kalle Ks utmärkta blogg har vi tidigare kunnat följa premiärminister Putins allsmäktiga uttalanden om bland annat konst. Igår kväll, något utmattad efter en dags arbete, slog jag på TV-kanalen ”Vesti”, som alltid får mig på bra humör.

Vi fick i ett nyhetsinslag följa Putin, flankerad av 5-6 personer hängandes över hans axel, som besökte en mataffär utanför Moskva. Efter att ha konsulterat inköpspriset på fläsk i medhavd lista (!), kommenterade han slagkraftigt att butikens marginal såg ut att vara över 100 procent.

– ”Är 120 rubels påslag en hög marginal”? Frågade den inget ont anande butikschefen Kobaladze, som alltså direkt bekräftade påståendet samt korrigerade Putins siffra något.

– ”Väldigt högt” svarade Putin, som snabbt fick löften om att priserna skulle sänkas redan dagen därpå. Putins entourage nickade instämmande. Kanske försöker regeringen inleda en interndevalvering likt Lettland, fast produkt för produkt?

Ifall någon kan lokalisera Vesti-inslaget, hojta gärna till. Humor på hög nivå. Engelsk rapport här.

Uppdatering om händelserna här (på ryska). Koboladze menar att han blivit felciterad, och att han inte kommer ändra priser på grund av sitt specifika samtal med Putin, som han menar var vänligt och skämtsamt.

8 Responses to Allvetande Putin fläskar till butikschef

  1. Kalle skriver:

    Här är Vesti-inslaget

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=296081

    Jag har slutat se på Vesti, det är något med parabolen, får bara in ukrainska kanaler… 😉

    Men sånt här vill man ju inte missa, jag får ta hem en parabolkille när jag hinner, han får vrida tallriken lite mer mot öster.

  2. Kalle skriver:

    Jo, han hade inte bara Vesti med sig, utan även NTV:

    Det här är helt uppenbart en del i någon sorts publicitetskampanj, precis som besöket i Pikaljovo, det där med pennan alltså. Kanske känner han på sig att Medvedev börjar likna en riktig president alltför mycket?

  3. eastanalysis skriver:

    Jag tycker att det är maffiametoder att traska in med ett gäng chronies i någons privata etablissemang och kräva prissänkningar. Ju mer jag tänker på det desto märkligare framstår Putins besök hos stackars Kobaladze.

    Enligt lettisk lag får regimen inte intervenera i den privata sektorn (det är därför alla påtvingade lönesänkningar sker i den offentliga).

  4. Kalle skriver:

    Han krävde ju inget, han bara sa att det var väldigt höga marginaler. Sedan får butiksägaren själv dra slutsatserna. 😉

    Som sagt, det här vinner han massor med poäng på. Sätt dit dom rika butiksägarna och oligarkerna, skicka helst alla till Tjita där de kan lära sig att sy vantar, och nationalisera företag som inte betalar ut lönerna, tycker vän av ordning.

    Populism, visst. Putin är den snälle killen som är på folkets sida. Om det är något som inte funkar så kan det ju då inte vara hans fel. Kanske är det den där presidenten, vad han nu hette…?

  5. Kalle skriver:

    Förresten, enligt butikschefen var prismarginalen inte 120%, utan 120 rubel, på fläskkött som kostar 322 rubel kilot. Men visst är det ett saftigt pris på fläskkött.

  6. eastanalysis skriver:

    Ja, och maffian brukar inte ”kräva” pengar för beskydd, de gör bara tydligt att det är bra att ha beskydd, ifall något oväntat skulle hända.

    Mitt misstag med prisangivelsen… Ska ändra det!

Lämna en kommentar