Ska Kamprad flytta till Ryssland?

Tummen upp för ryskt snus!

Tummen upp för ryskt snus!

Grundaren och kaptenen av IKEA, Ingvar Kamprad, väckte i förra veckan mycket uppmärksamhet i såväl Sverige som Ryssland med sin kritik mot den ryska byråkratin. Det stämmer säkert allt han säger. Men byråkrati och korruption kan väl inte vara nya problem för grundaren? Han började som bekant är, på grund av korruptionen i Sverige, att resa till öst redan under kommunismtiden då det var trångt med leveranskontrakt i hemlandet.

Detta om man får tro boken ”Historien om IKEA”, skriven av journalisten Bertil Torekull, som jag läste i helgen. Men man använder inte ordet ”korruption” i Sverige, när unga entreprenöriella företag förnekas tillträde till marknaden.

Frågan som då infaller sig hos en ekspat som mig är denna: Ifall Sverige var så genomkorrumperat då, att man hellre sökte sig till Polen och Sovjet och förhandlade med Ministeriet för skogindustri SSSR, så måste ju Ryssland idag vara galaxer mycket enklare? Trots allt äger IKEA dyrbar mark på många hektar i några av Moskvas mest attraktiva områden, och intäkterna från möbelförsäljning såväl som lokaluthyrning kan inte ha varit helt värdelösa till dagens datum.

OK, nu fick något uppenbarligen kannan att rinna över i det småländska högkvarteret. Det kan man förstå, som jag påpekat här finns goda skäl att kritisera den ryska byråkratin och allt vad det innebär. Men varför just nu? Är det bara de trixande energibolagen? Antagligen finns där mer och jag tror nu att jag vet.

Kamprad börjar få pre-abstinensbesvär inför EU-beslutet mot snuset. Eller för att använda hans egna bevingade ord:

Hur fan är det då möjligt att man har ett snusförbud när det är tillåtet med cigaretter?

Jag vet inte, men i Ryssland är allt tillåtet, snus också. Flytta hit och gör sällskap med oss andra svenskar!

1 Responses to Ska Kamprad flytta till Ryssland?

  1. en los psicólogos de Sevilla

    Ska Kamprad flytta till Ryssland? | Östeuropa och Ryssland

Lämna en kommentar