Rysk handelspolitik är svårbegriplig: WTO och statistik

Av jordens stora ekonomier förblir Ryssland det enda land som inte har kommit med i WTO. Landet Kina, världens största kommunistdiktatur, är med. En grundläggande princip med WTO är att reducera antalet faktorer i en handelsrelation mellan två eller flera länder. Ju färre faktorer, desto lägre transkationskostnader och risk. Det är det ekonomiska skälet för att vara med i WTO.

Alla gillar väl WTO?

Alla gillar väl WTO?

I veckan som gick proklamerade ryska förhandlare att landets ansökan till WTO ska ske på nya villkor, nämligen som en tullunion tillsammans med Kazakstan och Vitryssland. Alltså, Ryssland ställde vilkoret att alla länderna kommer med tillsammans, eller inget alls. Det intressanta är att ingen förstått att de tre länderna hade en tullunion, inte minst efter att handelsblockader bara dagar tidigare infördes av Moskva mot vitryska matvaror. Så vad händer mannen?

Planen är att tullunionen ska vara klar den 11 juli 2011. Från den dagen ska varor och tjänster röra sig fritt mellan de tre länderna. Frågan är om de kan enas, och om detta ens är logiskt för ryskt vidkommande? Enligt mig borde ryska regeringen lyfta blicken. Landets handel med EU och Kina är enormt mycket viktigare. Såhär ser lite data ut.

Enligt beräkningar för januari-april i år, går omkring 53,2 procent av all export till EU, och 40,4 procent av all import kommer därifrån. Det senare är det mest relevanta, eftersom Ryssland exporterar mest energi, som ändå inte regleras av WTO, men importerar konsumtionsartiklar. I absoluta siffror uppgår rysk import från Kina till ett värde av 6266 miljoner dollar, från Tyskland till 5901 miljoner dollar, och från Italien till 2126 miljoner dollar.

Ryssland importar under denna period från Vitryssland varor och tjänster till ett värde av 1868 miljoner dollar och från Kazakstan för 936 miljoner dollar. Det är endast 19 procent av handeln med Kina, Tyskland och Italien. Det är uppenbart att en union med dessa två länder inte är för de ryska konsumenternas skull.

Anledningarna för Ryssland att inte gå med i WTO diskuteras i en intressant artikel i Moscow Times.

First, the trade in natural resources — 65 percent of Russia’s exports — is not regulated by WTO rules, so Russia doesn’t see the WTO as a priority. Second, staying outside WTO rules will allow the Kremlin to continue granting special conditions to its government-controlled ”national champions.” Third, the government wants to retain its ability to use trade barriers as a political and economic weapon against neighboring countries whenever they act against Russia. Finally, the country’s budget depends heavily on custom duties.

Lämna en kommentar